بازار سرمایه را میتوان یکی از جوانترین بخشهای اقتصادی ایران دانست. بورس اوراق بهادار تهران که از سال 1376 فعالیت خود را آغاز نمود در کمتر از 25 سال توانست نقش به سزایی در اقتصاد ایران داشته باشد. هرچند که سال 99 را میتوان به جرات سال نفوذ بورس در بین مردم دانست. در سال 99 با سیاستهای تشویقی دولت و تبلیغات گسترده، بسیاری از افراد برای اولین بار با امید به رشد سرمایه و پوشش تورم وارد بازار سرمایه و بورس شدند اما تعداد زیادی از افراد به دلیل عدم شناخت مناسب از روشهای سرمایه گذاری و تحلیل گری و یا اعتماد به کانالهای سیگنال دهی، متحمل زیان گشتند. در این شرایط توجه به افق 1400 بازار سرمایه، میتواند راهگشای سرمایه گذاران باشد.
به منظور بررسی چشم انداز بورس 1400 می بایست به چند موضوع از جمله سیاستهای کلی دولت، بازارهای موازی از جمله طلا، مسکن، ارز و غیره، روابط بین الملل و ریسکهای مرتب با تجارت خارجی و... توجه نمود.
آیا بورس و بازار سرمایه میتواند اولویت دولت در اقتصاد باشد؟
پاسخ به این سوال به پارامترهای مختلفی وابسته است از جمله این موارد میتوان به آینده بازار سرمایه پس از انتخابات 1400 و برنامههای دولت سیزدهم اشاره نمود. در طی 2 سال گذشته توسعه و عمق بازار سرمایه سبب گردید تا بورس به عنوان یکی از ابزارهای مهم مالی کشور شناخته شده و دولتها در راستای سیاستهای پولی و اقتصادی خود توجه خاصی به بازار سرمایه داشته باشند. به نظر میرسد در سالهای آینده نیز این توسعه بازار سرمایه ادامه داشته و سرمایه گذاری در بورس و خرید سهام شرکتها به عنوان یکی از فرصتهای پیش رو برای فعالان بازار باشد. البته باید به این نکته نیز اشاره نمود که سیاستهای نظارتی و کنترلی بر بازار سرمایه که سبب اعتماد فعالان به این بازار میباشد نیز نقش بسیار زیادی در این مهم داشته باشد. از جمله این سیاستها شفاف سازی اطلاعات مالی شرکتها، مدیریت خدمات مشاوره و سیگنالهای خرید و فروش ارائه شده توسط تحلیلگران، نظارت بر عملکرد تحلیلگران و توسعه سبد گردانی و ... اشاره نمود.
فرصتهای سرمایه گذاری موازی با بازار سرمایه
بدون شک سرمایه گذاری در بازار سرمایه یکی از فرصت های پیش روی فعالان اقتصادی می باشد. هر چه میزان جذابیت و بازدهی انتظاری این بازار افزایش پیدا کند، رشد و توسعه بیشتری در بازار سرمایه را شاهد خواهیم بود. البته این بازدهی انتظاری در کنار بازدهی و سود انتظاری بازارهای موازی همچون مسکن، طلا، ارز، خودرو و ... وابسته است. باید این نکته را نیز در نظر داشت که در چند ماه پایانی سال 99 فرصت سرمایه گذاری در ارز های دیجیتال نیز یکی از موارد مورد توجه سرمایه گذاران بوده است.
بازار مسکن در چند سال گذشته رشد بسیار بالایی داشته و همواره این بازار به صورت سنتی از اصلی ترین فرصتهای سرمایه گذاری بلند مدت در کشور ما بوده است. اما با توجه به افزایش چشمگیر قیمت مسکن در سالهای گذشته، پیش بینی میشود سرمایه گذار خرد از این بازار فاصله بگیرد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که در صورتی که بورس مسکن راه اندازی شود دوباره شاهد تقاضای مسکن و ورود سرمایه به این حوزه باشیم.
بررسی بازار طلا و ارز در سالهای آتی
افزایش میزان نقدینگی در سطح جهانی که دولتها به منظور مقابله با بحران کرونا به اقتصاد خود وارد نموده اند بدون شک باعث افزایش سطح عمومی قیمت ها و تورم خواهد شد در این شرایط بسیاری از سرمایه گذاران تمایل خواهند داشت بخشی از دارایی های خود را به طلا تبدیل نمایند به همین دلیل پیش بینی می شود اونس جهانی طلا با افزایش مواجه باشد.
طلا در بازار ایران علاوه بر اونس جهانی با قیمت ارز نیز در رابطه است. با توجه به اینکه بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که در سالهای آتی روابط ایران در عرصه جهانی بهبود خواهد کرد لذا پیش بینی میشود دولت بتواند بخشی از کسری بودجه خود را از طریق افزایش فروش نفت و صادرات جبران نموده لذا پیش بینی می شود قیمت ارز در سالهای آتی توسط سیاستهای بانک مرکزی کنترل گردد. لذا پیش بینی میشود قیمت سکه و طلا در بازار ایران صرفا از قیمت اونس جهانی تاثیر پذیرد. هرچند که باید در نظر داشت که برترین تحلیلگران بازار سرمایه بالا بودن حجم نقدینگی در اقتصاد ایران را عاملی برای تورم در سالهای آتی دانسته لذا پیش بینی میشود در صورت عدم کنترل تورم و افزایش نقدینگی توسط دولت، بازار سرمایه کمتر مورد توجه فعالان اقتصادی قرار گیرد.
روابط بین الملل و ورود سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه
شاید توسعه بازار سرمایه از طریق راه اندازی دو بازار متشکل ارزی و بورس بین الملل را بتوان نقطه عطف در تاریخ اقتصاد ایران دانست این دو بازار پنجره جهانی ورود شرکتها به جذب سرمایه گذار خارجی خواهد بود. بدون شک تقویت این دو بازار سبب رونق هر چه بیشتر بازار سرمایه بوده و پیش بینی برترین تحلیلگران بازار سرمایه به تقویت بورس از طریق این دو بازار میباشد.
جمع بندی
در کل میتوان گفت سال 1400 سالی مهم در بازار سرمایه ایران خواهد بود. در سالهای گذشته تعداد افزایش تعداد فعالان و کدهای بورسی و گسترش تعداد شرکتهای پذیرفته شده در بورس و فرابورس که باعث عمیقتر شدن بازار شده است، از یک سو و تمایل دولتها به بهره برداری از منافع ملی توسعه بازار سرمایه از سوی دیگر نوید فصلی نو و آیندهای مثبت برای توسعه بازار سرمایه ایران خواهد بود.
مقالات مرتبط: