دربخش اول شرح دادیم که تحلیل تکنیکال کلاسیک در علم تکنیکال به شاخهای گفته میشود که به بررسی الگوهای قیمتی و خط روندها میپردازد. در این نوع تحلیل، ابزارهایی وجود دارد که به معمالهگران کمک میکند تا از وضعیت سهام آگاه شوند و با کمک آنها بتوانند نقاط خرید و فروش سهام را مشخص نمایند در نتیجه سرمایه گذاری بهتری در بورس داشته باشند.
اندیکاتور
وظیفه اصلی در تحلیل تکنیکال کلاسیک سهام، بر عهده اندیکاتورها هستند. اندیکاتورها توابع ریاضی هستند که براساس فرمولهای خاص در جهت تحلیل قیمت سهام یا تحلیل شاخصهای بازار بهوسیله ابزارهای گرافیکی ترسیم و مورد استفاده قرار میگیرند. دادههای ورودی اندیکاتورها از دادههای قیمت، حجم معاملات و تغییرات آنها در روزهای گذشته تشکیل میشود. با بورس با ما همراه باشید تا مهمترین اندیکاتورهای تحلیل کلاسیک را مورد بررسی قرار دهیم.
1- اندیکاتورMACD (Moving Average Convergence Divergence)
این اندیکاتور میانگین متحرک نشاندهنده همگراییها و واگراییها است. این اندیکاتور ابداع آقای جرالد بی اپل است که توسط آن قدرت و جهت بازار مشخص میشود. تحلیلگران از این اندیکاتور برای موارد زیر استفاده میشود.
- نواحی مثبت و منفی
- خط شکست روند
- مشخص کردنHD و RDها
این متحرک دارای 2خط MACD و Signal است که MACD میانگین 12 و 26 روزه را حساب میکنید و دیگری میانگین 12 و 26 و 9 روزه را حساب میکند.
3- اندیکاتور RSI(Relative Strength Index)
این اندیکاتور شاخص قدرت نسبی بازار است که دارای 2 کران 30 و 70 میباشد. این دو کران معرف سطوح اشباع فروش و اشباع خرید شناسایی میشوند. یعنی اگر این اندیکاتور پایینتر از کران 30 باشد نشاندهنده این است فروشنده این سهم بیشتر است و بلعکس اگر بالای کران 70 باشد، شاهد تمایل بازار جهت خرید سهام هستیم.
4- اندیکاتور STOCHASTIC :
این اندیکاتور برای تشخیص جهت بازار و انتهای مسیرها استفاده میشود و دارای دو کران 20 و 80 بوده و نشاندهنده قدرت بازار است. در اندیکاتور هر چه قدر نمودار به کران 20 نزدیکتر شود بیانگر آن است که به ناحیه فروش نزدیکتر شده است. یعنی صاحبان سهام تمایل به فروش سهم دارند. و هرچه قدر نمودار به ناحیه 80 نزدیکتر شود یعنی به ناحیه اشتیاق خرید نزدیک شده است و در نتیجه تمایل به خرید در سهم بیشتر میشود. کارکرد اصلی نمودار در ترسیم واگرایی ها میباشد.
5- اندیکاتور ADX( Direction Movement Index)
اندیکاتور شاخص میانگین جهت دار یا ADX نوعی شاخص بازار است که در آنالیز فنی کاربرد دارد. این شاخص توسط J. Welles Wilder ابداع گردید و برای تشخیص قدرت روند بازار به کار میرود. البته جهت حرکت پرقدرت بازار را نیز نشان میدهد. این اندیکاتور از سه قسمت کلیدی تشکیل شده است.
• DI+: اندیکاتور جهت دار مثبت (Positive Directional Indicator)
• DI- : اندیکاتور جهت دار منفی (Negative Directional Indicator)
• ADX: شاخص جهت دار میانگین (Average Directional Index)
زماانی که نمودار +DI از -DI بیشتر باشد نشانگر بازار گاوی یا میل رو به بالا خواهد بود. بر عکس زمانی که نمودار -DI از +DI بیشتر باشد نشانگر بازار خرسی یا میل رو به پایین است. خط ADX از ترکیب دو اندیکاتور +DI و -DI تشکیل میگردد. صعودی بودن خط ADX نشانگر یک بازار رونددار (این روند می تواند نزولی یا صعودی باشد) است.
مقالات مرتبط: آشنایی با نرم افزارهای تحلیل تکنیکال بورس