یکی از منحصر به فرد ترین ویژگیهای فناوری بلاکچین کیفیت عملکرد آن به عنوان یک شبکه غیر متمرکز است که بین همه طرفهای شبکه به اشتراک گذاشته می شود، بنابراین دخالت واسطهها یا واسطههای شخص ثالث را از بین می برد. این ویژگی بسیار مفید است زیرا شما را از احتمال بروز هرگونه درگیری فرایند نجات میدهد و باعث صرفه جویی در وقت نیز می شود. اگرچه بلاکچینها مجموعهای از مسائل خاص خود را دارند که هنوز حل نشده است، اما گزینههای سریع تر، ارزانتری و کارآمد تری نسبت به سیستمهای سنتی ارائه میدهند. به همین دلیل، حتی بانکها و سازمانهای دولتی این روزها به سمت فناوری بلاک چین روی می آورند.
بخش دوم: قرار داد هوشمند به چه صورتی کار می کند؟
بخش سوم: چرا به قرارداد هوشمند نیاز داریم؟
بخش پایانی: در چه زمینه هایی می توان از قرارداد هوشمند استفاده نمود؟
قراردادهای هوشمند را میتوان به عنوان بیشترین کاربرد فن آوری بلاکچین در زمان فعلی نامید. مفهوم قراردادهای هوشمند در سال 1994 توسط نیک سازو، یک دانشمند حقوقی و رمزنگاری معرفی شد. وی به این نتیجه رسید که هرگونه دفتر غیر متمرکز میتواند به عنوان قراردادهای خود اجرا شود که بعداً به عنوان قراردادهای هوشمند خوانده میشوند. این قراردادهای دیجیتالی را میتوان به کدها تبدیل کرد و اجازه داد که در یک بلاکچین اجرا شوند.
گرچه ایده قراردادهای هوشمند خیلی دیر به وجود آمد، دنیای فعلی که ما در آن ما زندگی میکنیم، قراردادهایی مبتنی بر کاغذ کار میکنند. حتی اگر از قراردادهای دیجیتالی استفاده شود، دخالت شخص ثالث قابل اعتماد از سیستم حذف نمیشود. در حالی که ما یک سیستم عملکردی را با این روش تعریف کردهایم؛ نمیتوان با اطمینان گفت همیشه بدون اشکال است یا خیر. درگیری شخص ثالث ممکن است منجر به مشکلات امنیتی یا فعالیتهای کلاهبرداری به همراه افزایش هزینه تراکنش شود.
قراردادهای هوشمند یکی از کاربردهای موفق فناوری بلاکچین است. استفاده از قراردادهای هوشمند به جای قراردادهای سنتی میتواند هزینه معاملات را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. اتریوم محبوبترین پلتفرم بلاکچین برای ایجاد قراردادهای هوشمند است. این پلتفرم از ویژگی به نام کامل بودن پشتیبانی میکند که امکان ایجاد قراردادهای هوشمند دلخواهتر را میدهد. قراردادهای هوشمند را میتوان در صنایع و زمینههای مختلف مانند خانههای هوشمند، تجارت الکترونیکی، املاک و مستغلات و مدیریت دارایی و غیره اعمال کرد.
قراردادهای هوشمند چیست؟
یک قرارداد هوشمند مجموعه ای از کد رایانهای بین دو یا چند طرف است که در بالای یک بلاکچین اجرا می شود و مجموعه ای از قوانین است که توسط طرفین درگیر توافق شده است. پس از اجرا، اگر این مجموعه قوانین از پیش تعریف شده رعایت شود، قرارداد هوشمند برای تولید خروجی خود را اجرا می کند. این قطعه کد با تسهیل، تأیید و اجرای شرایط توافق زمینهای، امکان اتوماسیون غیرمتمرکز را فراهم میآورد. قراردادهای هوشمند به شما امکان میدهند هر چیزی را از جمله پول، سهام، دارایی و غیره مبادله کنید، با شفافیت، نیاز به یک واسطه را از بین ببرید و سیستم را بدون درگیری نگه دارید.
در یک روند عادی جهان برای بدست آوردن یک سند ثبت شده در دادگاه به عنوان اثبات، ابتدا باید به یک وکیل یا دفتر اسناد رسمی مراجعه کنید، به نوبه خود خدمات خود را به آنها بدهید و منتظر بمانید تا سندی را که لازم دارید دریافت کنید. با این حال، سناریو با قراردادهای هوشمند کاملاً تغییر میکند. هنگامی که شما این پروسه را با قراردادهای هوشمند اجرا میکنید، فقط با پرداخت هزینه آن، سند نیاز خود را دریافت میکنید و این بدون دخالت شخص ثالث مانند وکیل در این پرونده انجام میشود. علاوه بر این، قراردادهای هوشمند فقط به تعیین قوانین پیرامون هر توافق محدود نمیشوند بلکه وظیفه اجرای خودکار آن قواعد و تعهدات را نیز بر عهده دارند.
به عبارت دیگر، قراردادهای هوشمند به طور خودکار خطوط اجرایی کد هستند که روی یک بلاکچین ذخیره می شوند که جاوی قوانین از پیش تعیین شده هستند. با رعایت این قوانین ، این کد به تنهایی اجرا می شود و خروجی را فراهم می کند. در ساده ترین شکل ، قراردادهای هوشمند برنامه هایی هستند که مطابق با فرمی که توسط سازنده آنها تنظیم شده است، اجرا میشوند. قراردادهای هوشمند بیشترین سود را در همکاریهای تجاری دارند که در آن از آنها برای توافق درمورد شرایط تصمیم گیری شده با رضایت هر دو طرف استفاده می شود. این خطر تقلب را کاهش میدهد و از آنجا که هیچ شخص ثالثی درگیر آن نیست، هزینه ها نیز کاهش می یابد.
به طور خلاصه، قراردادهای هوشمند معمولاً بر روی مکانیسمی کار می کنند که شامل دارایی های دیجیتال به همراه چند طرف است که شرکت کنندگان درگیر می توانند به طور خودکار دارایی های خود را اداره کنند. این دارایی ها و طبق قوانین قرارداد بین شرکت کنندگان واریز و توزیع می شوند. قراردادهای هوشمند پتانسیل ردیابی عملکرد در زمان واقعی و صرفه جویی در هزینه را دارند.
ویژگی های قراردادهای هوشمند:
- قابل تأیید
- خود اجرایی
- اثبات تمیز